Utforske fotballen og kulturen i Athletic Bilbao: En omfattende guide

Den største byen i Baskerland, Bilbao, er hjemmet til Athletic Club, bedre kjent som Athletic Bilbao, et spansk fotballag etablert i 1898. Med åtte titler, er det en av de eldste og mest vellykkede klubbene i spansk fotball. Med 23 trofeer er Athletic nummer to på listen over de med flest Copa del Rey-titler. Antallet liga- og cuptrofeer som klubben har vunnet, gjør den også til den mest velstående fotballklubben i Baskerland.

Sammen med Real Madrid og Barcelona er klubben en av de tre grunnleggerne av Primera División som aldri har rykket ned fra toppligaen siden grunnleggelsen i 1929. Disse tre klubbene, sammen med Osasuna, er de eneste fire profesjonelle klubbene i Spania som drives og eies av klubbmedlemmer i stedet for sportsorganisasjoner. Athletics viktigste rivaler er Real Sociedad, som de konkurrerer mot i baskisk derby, og Real Madrid, på grunn av sportslig og politisk identitet.  En mindre intens rivalisering eksisterer også med Barcelona på grunn av deres felles historiske betydning.

SAN MAMES STADIUM

Athletic Bilbao spiller hjemmekampene sine på San Mamés Stadium, oppkalt etter et nærliggende kapell, inne i et veldedighetshus. Tradisjonen sier at Saint Mammes var en tidlig kristen som ble kastet til løvene av romerne. Det er derfor Athletics spillere også er kjent som Los Leones (The Lions).

Det tidligere San Mamés stadion, som hadde vært i bruk siden 1913, ble erstattet av dette. Den første kampen på den nye San Mamés fant sted 16. september 2013, da Athletic Bilbao var vert for Celta Vigo. Stadionet ble renovert i 2016, og har en kapasitet på 53.331 besøkende.

BILBAO

Den største byen i provinsen Biscaya og hele Baskerland, Bilbao ligger i Nord-Spania. Bilbao er den tiende største byen i Spania, med en befolkning på 346.843 per 2019. Med 1.037.847 innbyggere er storbyområdet i Bilbao det mest befolkede i Nord-Spania. Bilbao er dessuten det viktigste urbane området i det som er definert som den større baskiske regionen. En av Spanias beste og mest undervurderte byutflukter er Bilbao. Bilbao har en unik karakter og her finnes mange ting å både å se og gjøre.

Små grønne åser omgir Bilbao, og gir en fantastisk bakgrunn for byens scenarioer. Du kan ikke unngå å bli forelsket i byen for dens førsteklasses museer, appetittvekkende mat, interessant historie og vennlige innbyggere. Det gåtefulle baskiske språket finnes overalt, men alle snakker også spansk, og du vil klare deg fint på engelsk, for mange snakker også det.

Ting du bør se eller oppleve:

  • Besøke Guggenheim-museet
  • Ta en spasertur i The Casco Viejo (gamlebyen)
  • Spis pinchos fra gatebarer
  • Ta en båttur langs Ría de Bilbao
  • Klatre til toppen av Mount Artxanda

INTERESSANTE FAKTA Å VITE FØR DU GÅR PÅ EN ATLETIC BILBAO-KAMP

Athletic Bilbao-fans er et tett sammensveiset samfunn. En interessant opplevelse er å besøke samlingsstedene til lokale fan og tilbringe tid blant supporterne før kampen begynner, slik at du kan kjenne denne unike baskiske stemningen. Her finnes mange supportere hver helg, og du vil føle kjærligheten til dette laget i mange områder i byen. De beste stedene å besøke før kampen er i Licenciado Poza street (kalt «Pozas» av lokalbefolkningen). Denne gaten er et av de mest populære stedene for et glass vin og en pincho, både før og etter kampen. Her er tre av de beste barene i denne gaten jeg kan anbefale for internasjonale fotballfans:

  • La Granja – den nest eldste baren i Bilbao er et flott alternativ for å slå i hjel tiden før kampen. Her kan du nyte herlige pinchos og drikke lokal txakoli hvitvin mens du nyter den unike atmosfæren med lokale fans.
  • Ein Prosit – denne baren er kjent blant lokalbefolkningen for pølsene som dens tyske eier har laget i årevis, et flott sted for sosialt samvær med Athletic Bilbao-fans. God mat og fantastisk atmosfære.
  • Covent Garden – en romslig bar med et stort utvalg av pinchos og en flott atmosfære før kampen.

La Gabarra

Athletic Club har sin «katedral» (San Mames Stadium), sine farger (rød og hvit), sine «løver» (sine spillere), og også sin Gabarra (en elveflåte). Det er en unik og uvanlig måte de kan feire seieren med fansen på. Noen lag tar en tur med åpen buss for å feire triumfene sine. Men Athletic Club gjør det ved å seile sin Gabarra, en elveflåte rik på historie, opp elvemunningen Ría de Bilbao.  Det hele startet tilbake i 1983, da Athletic Club ble kronet ligamester for syvende gang. Klubben hadde ikke vunnet det mesterskapet på tjuesju år, og det hadde vært tiår siden de hadde fått noen form for trofé.
Bizkaia var gjennom en vanskelig, melankolsk periode mens industrien ble fullstendig forvandlet og det var stor arbeidsledighet. Likevel var Athletic Club i stand til å gi supporterne sine en seier som gjorde dem lykkelige. Cecilio Gerrikabeitia, en av klubbens direktører, som allerede hadde sett mange av Athletic Clubs seire, mente at den tradisjonelle balkongen på rådhuset ikke var bra nok. Tidligere var flåter viktige transportmidler for lokal virksomhet. De er en type flatbunnet, motorløs båt som må taues og som brukes til å transportere jernmalm. I 1983 fikk en flåte et nytt navn: Athletic. Den ville imidlertid ikke lenger transportere jernmalm; i stedet ville den bli æresgjest når Athletic feiret enda en seier.

 

Basker-derbyen

Kampene mellom Athletic Bilbao og Real Sociedad er alltid sterkt omstridt. Selv om lidenskapen og støyen fansen skaper inne i San Mamés og Reale Arena er enorm, i motsetning til mange andre derbies, spilles kampen vanligvis i et vennlig miljø.

Enten kampen er i San Sebastián eller Bilbao, ser man vanligvis venner, partnere og slektninger sitte sammen i ulike lagskjorter, heie lagene frem til seier, men alltid behandle hverandre med rettferdig. Dette betyr ikke at kampen er mindre viktig, men begge lagene mener det er viktig å ha respekt for hverandre og at det er den beste måten å demonstrere sin lokale stolthet på. Slåsskamper er uvanlig i Baskerland på grunn av den sterke fellesskapsfølelsen, et eksempel som resten av verden også bør lære fra.

Denne respekten ble understreket i 1976 da et historisk øyeblikk utspant seg i spansk fotball. Inaxio Kortabarra og José Angel Iribar, kapteinene på begge lag, viste det ulovlige baskiske flagget sammen før kampen som et tegn på solidaritet.

CANTERA POLICY

Den uskrevne «Cantera» -regelen, som har vært til stede i Athletic Bilbao siden 1912, sier at klubben bare vil signere spillere som ble født i de tradisjonelle regionene i Baskerland eller som utviklet fotballferdighetene sine i en baskisk klubb. Unge spillere har av og til blitt invitert til å bli med på grunn av forfedrenes forbindelser til området, men ingen eldre spillere har blitt signert utelukkende på grunn av deres baskiske opprinnelse. Klubbens motto er «Con cantera y afición, no hace falta importación» (på norsk: «Med hjemmeutviklet talent og lokal støtte er det ikke behov for import».) Selv om det har blitt kritisert for å være diskriminerende mot ikke-baskere, både fra andre områder i Spania og fra andre deler av verden, har policyen, som er knyttet til baskisk nasjonalisme, blitt rost som en strategi for å fremme lokalt talent. Gjennom hele dens historie har Athletic Bilbao blitt en av de viktigste institusjonene som former den baskiske nasjonale bevisstheten, og akademiet har utviklet topptalenter, generasjon etter generasjon.

ATHETIC BILBAO LEGENDER

Telmo Zarra

Athletic Bilbaos beste spiller. Etter å ha spilt for Erandio i en sesong, signerte Zarra med Athletic. I løpet av sine 15 år med laget scoret han mange mål og tok hjem Pichichi-prisen for toppscoreer i La Liga seks ganger. Zarra score totalt 251 ligamål i løpet av karrieren, en spansk rekord som varte i nesten seks tiår. Han har fortsatt rekorden for flest mål i Copa del Rey med 81. Han fikk 20 landskamper og scoret 20 mål.

Rafael Moreno Aranzadi, «Pichichi»

«Pichichi» -prisen for toppscoreren i La Liga er oppkalt etter ham. Han spilte 170 kamper for Athletic Bilbao og scoret 240 mål. Han vant fire Copa del Reys. Pichichi var en del av det første spanske landslaget som deltok i Sommer-OL 1920 i Belgia. I løpet av en måned fikk han fem seniorutmerkelser. Den 28. august debuterte han i en 1–0 seier over Danmark. Han pensjonerte seg etter OL. Han har rekorden for flest mål i en Copa del Rey-finale (4 mål).

Fernando Llorente

Llorente, også kjent som «El Rey León», kom fra Athletic Bilbaos akademi. I løpet av åtte sesonger viste han sine ferdigheter med seniorlaget og bidro til deres fremgang, noe som førte dem til Europa League-finalen i 2012. Etter en vellykket stint, gikk han til Juventus i 2013, hvor han fortsatte å klinke tre påfølgende Serie A-mesterskap. I tillegg spilte han for to andre engelske lag, Swansea og Tottenham Hotspur, hvor han fortsatte å gjøre inntrykk. Hans imponerende karriere inkluderer også å vinne EM i 2012 og VM i 2010 med det spanske landslaget. Han spilte en avgjørende rolle når laget hans kom til Champions League-finalen i 2015.

Txetxu Rojo

Atletic Bilbao fotballspiller Txetxu Rojo var også en klubblegende. Han er den nest mest kjente i baskisk historie, bare skrittet bak José Ángel Iribar. I 1969 og 1973 vant han to Copa del Rey-premier. I løpet av sin tid der, spilte han med broren José Ángel, og de ble ofte referert til som «Rojo I» og «Rojo II». Selv om han fikk 18 landskamper totalt for Spania, deltok han aldri i en betydelig internasjonal kamp.



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *