Fotballtur Arsenal FC – Manchester United
Oppgjøret mellom Arsenal FC og Manchester United regnes som den beste rivaliseringen i engelsk fotball. Siden begynnelsen av 1990-tallet og frem til 2005 regjerte begge klubbene i Premier League og var hverandres store sportslige rivaler. Siden den gang har kamper mellom disse to klubbene vært et skikkelig skue for øye. Mange mål, intense øyeblikk med de 21 spillerne, og matkrig i tunnelen etter kampene: denne klassikeren kjenner ingen grenser. Og selv om begge klubbene ikke lenger topper Premier League-tabellen i dag, gjenstår deres voldsomme rivalisering. De konkurrerer fortsatt om en plass i Champions League hvert år, og kampene mellom de to klubbene er fortsatt et spennende sammenstøt som hele nasjonen gleder seg til. Et besøk til denne kampen på et utsolgt Emirates Stadium vil garantert gi deg en av de vakreste opplevelsene i engelsk fotball.
Denne siden gir deg all informasjonen du trenger for å forberede deg på en fotballtur til Arsenal FC – Manchester United. Her finner du for eksempel alt om:
- Historien til Arsenal FC – Manchester United
- De mest minneverdige kampene
- Triviell informasjon om Arsenal FC – Manchester United
- Spillere som har representert begge klubbene
- Emirates Stadium under Arsenal FC – Manchester United
- Logoen til Arsenal FC
Historien til Arsenal FC – Manchester United
Arsène Wenger spilte en stor rolle i fremveksten av denne voldsomme rivaliseringen mellom klubbene. Da den franske treneren kom til The Gunners i 1996, var mange skeptisk til ham. En litt fjern mann som kommer over fra de ukjente Nagoya Grampus Eight fra Japan… det kunne vel ikke bli noe suksess ut av dette? Wenger klarte imidlertid å bli den største utfordreren til datidens tabellherskere, Manchester United, mens han spilte en attraktiv fotballstil. I 1998 oppnådde han det utrolige ved å snu et 12-poengs underskudd og hente hjem tittelen til Arsenal FC.
I løpet av de følgende åtte årene delte Arsenal FC og Manchester United de innenlandske titlene mellom seg. De gjenværende Premier League-klubbene klarte ikke å gjøre annet enn å se på. Hele tiden kjempet begge Wenger og Sir Alex Ferguson, en heftig verbal kamp, der de to trenerne regelmessig hånet hverandre i media. Det førte bare til mer splittelse mellom dem, og hele landet delte seg opp på disse kranglene.
Etter avgangen til disse legendariske managerne mistet de to supermaktene sakte men sikkert sin dominans i Premier League. Manchester City og Chelsea FC overgikk dem ved hjelp av eiernes økonomiske innskudd. Likevel mimrer alle engelske fotballfans om gamle nostalgiske tider. Selv om det har oppstått nye toppkamper i nyere tid, når ingen av dem samme nivå som mellom The Gunners og The Red Devils. Heldigvis for dem har deres respektive eiere investert mye de siste årene i et forsøk på å komme tilbake til toppen. Mancunians klarte til og med å friste Erik ten Hag til å forlate Amsterdam for prosjektet i Manchester. Når det er sagt, har kampene mellom de to rivalene ikke tapt noe når det gjelder spenning og sensasjon. Som tilskuer inne på stadionet vil du ikke ha nok øyne og ører til å ta inn alt.
Arsenal FC – Manchester United: de mest minneverdige kampene
1 februar 1958: Arsenal FC – Manchester United 4 – 5
Denne kampen mellom The Gunners og The Red Devils var den siste kampen til «Busby Babes» før luftkatastrofen i München. Fem United-spillere som var på banen denne dagen mistet livet i den katastrofale flyulykken fem dager senere: Duncan Edwards, Tommy Taylor, Mark Jones, Eddie Colman og Roger Byrne. Selve kampen var forresten fylt med spenning. Arsenal FC lå under 0-3, men klarte å utligne etter pause. Etter det tok United ledelsen igjen og holdt på til slutt. Etter flyulykken bestemte United seg for å fullføre sesongen likevel, og oppfordret sine ungdomsspillere og reserver til å slutte seg til laget. De vant bare en enkelt kamp og endte på niendeplass.
9 november 1997: Arsenal FC – Manchester United 3 – 2
Denne kampen blir sett på som startsignalet for den bitre rivaliseringen mellom begge klubbene. Under ledelse av Arsène Wenger ble londonerne i økende grad en fryktet konkurrent for klubben fra Manchester. Arsenal FC hadde startet sesongen sterkt, og hadde kun tapt én av 13 spilte kamper. Men den virkelige testen fulgte da de nasjonale mesterne Manchester United kom på besøk. 18 år gamle Nicolas Anelka scoret sitt første Premier League-mål, og Patrick Vieira sørget til og med for 2-0 før pause. United kjempet seg imidlertid tilbake i kampen takket være to scoringer fra Teddy Sheringham, men det var David Platt som til slutt avgjorde 3-2 med en sen heading. Arsenal reduserte avstanden til United til bare ett poeng, og ville fortsette å bli kronet som nasjonale mestere i mai for første gang i Wenger-tiden. Det markerte starten på en voldsom rivalisering mellom de to klubbene. Mellom 1998 og 2004 delte Arsenal FC og United alle innenlandske titler mellom seg: tre for The Gunners og fire for de The Red Devils.
5 mai 2009: Arsenal FC–Manchester United 1–3
I 2009 møttes de to klubbene i semifinalen i Champions League. Etter at United hadde vunnet 1-0 på hjemmebane i den første kampen, skulle kampen avgjøres på Emirates Stadium. The Gunners var sikre på at dette var året klubben deres endelig ville nå finalen i Champions League. Dessverre for The Gunners var kampen avgjort allerede etter ti minutter. Bare sju minutter ut i kampen mistet Kieran Gibbs fotfestet i 16-meteren, og konsekvensene var katastrofale. Ji-Sung Park utnyttet muligheten, og etter 10 minutter brakte Cristiano Ronaldo kampen til en tidlig avslutning: Med et fenomenalt frispark fra rundt 40 meter fra Manuel Almunias mål sørget portugiseren til 0-2.
Etter det utviklet spillet seg til tortur for The Gunners og deres fans. Demoraliserte så de gjestene skape sjanse etter sjanse. Likevel tok det helt til det 60. minutt før Ronaldo sørget for 0-3 med sitt andre mål for kvelden. Van Persie sørget for litt trøst for hjemmelaget med en målgivende straffe. United booket en plass i finalen relativt enkelt, selv om de til slutt måtte overrekke pokalen til FC Barcelona i Roma.
Triviell informasjon om Arsenal FC – Manchester United
- I Premier League, som startet i 1992, møtte klubbene hverandre 59 ganger. United kom ut som vinnere 25 ganger, mens Arsenal vant 16 ganger.
- Den aller første kampen fant sted 13. oktober 1894. Manchester United var fortsatt kjent på den tiden som Newton Heath, og Arsenal FC som Woolwich Arsenal. Kampen endte 3-3.
- Den største seieren for Arsenal FC var 5-0 i fjerde runde av FA-cupen 30. januar 1937.
- Toppscorer for Arsenal FC i kampene mellom de to klubbene er Thierry Henry. Han scoret ni ganger mot United.
- I løpet av 1997 –1998-sesongen klarte Arsenal FC å snu et 12-poengs underskudd på Manchester United fullstendig. Under oppgjøret på Old Trafford scoret Overmars kampens eneste mål, og fullførte dermed den største forbikjøringen i Premier Leagues historie.
Spillere som har representert begge klubbene
Totalt har seksten spillere spilt for både Arsenal FC og Manchester United. De fleste av dem gjorde det i tider der det ikke var noen stor rivalisering mellom klubbene. Men noen av spillerne byttet imidlertid klubb da forholdet mellom de to klubbene var mye mer intenst. Noen overføringer var vellykkede, andre en total flopp.
Andy Cole startet sin karriere i ungdomssystemet til Arsenal FC og kom til deres førstelag i 1989. Til tross for dette fikk han ingen muligheter hos The Gunners og ble lånt ut til Fulham FC og Bristol City. Sistnevnte overtok ham på permanent basis for£500 000. Cole gjorde et stort inntrykk i førstedivisjonsklubben og ble kjøpt av Newcastle United bare ett år senere. Der utviklet han seg til en utfordrende angrepsspiller, og scoret ikke mindre enn 55 mål på 70 seriekamper.
Etter to sesonger kom Manchester United dunkende på døra. Overføringen ble gjort for syv millioner pund pluss en spiller, Keith Gillespie. En sum man ikke hever øyenbrynene for nå for tiden, men den gang utgjorde dette ny engelsk rekord for en enkelt overgangssum. Cole spilte seks år for Manchester United og dannet en vellykket angrepsduo sammen med Dwight Yorke. I 1994 avsluttet Cole sesongen som toppscorer i Premier League. Han ble fem ganger mester på Old Trafford og vant Champions League i 1999. Cole scoret totalt 93 mål på 195 konkurransekamper og regnes fortsatt som en av de beste spissene i Mancunians historie.
Robin van Persie kom til Arsenal FC fra Feyenoord i 2004 og gjorde et stort inntrykk. På åtte år tok han rekorden med 132 mål på 279 kamper, og ble i 2012 Premier Leagues toppscorer med 30 mål. Til sin misnøye så han imidlertid at The Gunners sakte falt i rangeringen, og ikke lenger var i stand til å konkurrere om tittelen. Dermed dro Van Persie til Manchester United sommeren 2012 for et honorar på 32 millioner euro. I sin første sesong med sin nye klubb ble han umiddelbart nasjonal mester, samt toppscorer i Premier League. Året etter forlot Ferguson klubben, og United falt fra toppen av engelsk fotball. Spissen selv ble også ofte hånet av skadene han pådro seg i perioden som fulgte, og etter sitt tredje år i klubben signerte Van Persie for Fenerbahce.
Danny Welbeck gikk gjennom Manchester Uniteds ungdomsakademi, og ble av Alex Ferguson sett på som en fremtidig stjernespiller. Skader satte imidlertid en støkk i planene, og da Louis van Gaal ble utnevnt i 2014, sanksjonerte han en avtale som førte til at angriperen flyttet til Arsenal FC. Welbeck startet bra i Arsenal FC, og tok hevn på Van Gaal ved å score vinnermålet i kampen mellom de to i FA-cupturneringen. Etter det fikk Welbeck imidlertid en ny alvorlig skade, som forhindret ham i å være en effektiv spiller for sin nye klubb på noen vesentlig måte. I 2019 leide han seg selv ut til Watford FC.
I januar 2018 ble en mye omtalt bytteavtale realisert mellom de to rivalene. Arsenal hadde hentet Alexis Sanchez fra FC Barcelona for en betydelig sum på 43 millioner euro i år 2014. I de fire årene som fulgte vokste chileneren opp til å bli en nøkkelspiller for London-klubben. Da Sanchez gikk inn i det siste året av kontrakten sin, vurderte Arsenal en tidlig avgang for spilleren. Løsningen på dette kom fra Manchester, hvor de røde foreslo en bytteavtale for Henrikh Mkhitaryan. Den armenske angriperen hadde blitt kåret til beste spiller i Bundesliga i sin tidligere klubb Borussia Dortmund, men klarte ikke å tilpasse seg selv i Manchester. Klubbene bestemte seg for et følelsesløst spillerbytte. Forventningene var høye, men bytteavtalen ble til slutt en flopp. Både Sanchez og Mkhitaryan klarte ikke å imponere i sine nye klubber, og begge ble lånt ut etter halvannen sesong: Sanchez til Inter Milan og Mkhitaryan til AS Roma. Etter hvert ble begge spillerne solgt permanent og har ikke returnert til Premier League siden.
Andre spillere som har spilt for begge klubbene er blant andre Mikaël Silvestre (fra United til Arsenal i 2008), Viv Anderson (fra Arsenal til United i 1987) og Frank Stapleton (fra Arsenal til United i 1981).
Emirates Stadium under Arsenal FC – Manchester United
Arsenal FC forlot den legendariske stadion Highbury i 2006 for å spille på det nybygde Emirates Stadium. Med sine 38 500 sitteplasser var den gamle stadion blitt alt for liten og genererte ikke nok inntekter. Stadionet lå midt i et boligområde, så utvidelse var neppe et alternativ. Det nye Emirates Stadium ble åpnet i 2006 og ga plass til 60 000 supportere. Men likevel klarte ikke deres nye hjem å forbedre deres økonomiske situasjon. Byggekostnadene ble mye høyere enn antatt. Som et resultat kunne det ikke skaffes dyrere spillere, og klubben sank sakte i rankingen. Deres økonomiske problemer er nå over, men Arsenal FC kan ikke lenger kalle seg en tittelkandidat. Likevel er nesten hver hjemmekamp til The Gunners utsolgt, og det er fortsatt over 40, 000 personer på venteliste for sesongkort. For øyeblikket er det imidlertid ingen planer om å øke kapasiteten til stadionet ytterligere. Dette er fordi hvis de gjorde det, ville T-banestasjonene også måtte utvides siden de allerede opererer med maksimal sikkerhetskapasitet på kampdager.
Heldigvis for deg, kan du finne billetter på Voetbaltravel til alle viktige kamper til Arsenal FC, samtidig som du er garantert sitteplasser ved siden av reisefølget ditt inne på stadionet. Du må imidlertid sørge for å bestille billetter i god tid, spesielt når erkerivalene Manchester United kommer på besøk. Kampen mot Manchester United er noe London-fansen ser frem til hele året.
Praktisk informasjon
Emirates Stadium ligger i Islington-distriktet, omtrent syv kilometer fra Londons sentrum. Du kan enkelt reise til stadionet med offentlig transport.
Naturligvis er T-banen det beste alternativet for å komme deg til toppkampen med Manchester United. Arsenal T-banestasjon ligger tre minutter unna stadionet og kan nås med Piccadilly-linjen. Finsbury Park stasjon ligger en ti minutters gange fra Emirates Stadium. Fordelen med denne stasjonen er at den er mye mindre overfylt enn Arsenal stasjonen, og at du kan nå den både med Victoria- og Piccadilly-t-banelinjene, samt med Great Northern Rail-toget. Spesielt etter kampen er det mer praktisk å reise tilbake til sentrum fra Finsbury Park, da dette lar deg unngå de lange køene ved Arsenal t-banestasjon.
Bussen er et annet alternativ for å nå stadionet. Linje 29, 43, 153, 259, 263, 271 og 393 går fra sentrum til stadionet. Reisetiden er omtrent femten minutter lengre enn med T-banen.
Omvisning på museet og Emirates Stadium
Under fotballturen til Arsenal FC – Manchester United bør du definitivt gripe muligheten til å ta en titt på Emirates Stadium fra innsiden, hvor du også finner det vakre Arsenal-museet. Vi har samlet all informasjonen på ett sted for deg.
Arsenalmuseet er åpent mandag til lørdag fra 10:00 til 18:30 og på søndager fra 10:30 til 16:30. Arsenal-museet finner du inne på selve Emirates Stadium. Inngangen er motsatt av port E i Northern Triangle Building, ved siden av Ken Friar Bridge. Inngangsbilletter koster £10, barn betaler £7. I museet kan du utforske klubbens historie på egen hånd. Du finner også alle skjorter fra klubbens historie, og selvfølgelig troféskapet. Mange tidligere spillere har også donert noen unike gjenstander til museet. For eksempel kan du finne keeperhanskene til Jens Lehman under hele Invincibles-sesongen 2003–2004, da klubben ble de ubeseirede mesterne.
For å se innsiden av stadionet kan du bestille forskjellige stadionturer, som alltid inkluderer tilgang til Arsenal-museet. Den mest bestilte turen er standard Stadium Tour. Du vil få tilgang til Diamond Club, spillerområdet, garderober, medialounge, pressekonferanserom, spillertunnel og banen. Du gjør dette på egen hånd, godt hjulpet av en lydomvisning, som også er tilgjengelig på flere andre språk. Du vil motta gratis Arsenal-hodetelefoner og et personlig tursertifikat. Etter dette kan du ta deg tid til å besøke Arsenalmuseet. Turen er tilgjengelig fra mandag til søndag fra 10:00 til 16:00. Prisen er £33 for voksne og £22 for barn mellom 5 og 15 år. Det er ikke nødvendig å reservere en bestemt dato eller tid. Billettluken ligger i Armory klubbbutikk,
På kampdager kan du bestille Matchday Tour. Disse er tilgjengelige for hver hjemmekamp som starter klokken 15:00 eller senere. Omvisningen varer til omtrent to og en halv time før avspark. Etter det kan du fortsatt besøke Arsenalmuseet, som også er åpent på kampdager. Kampdagsturen tar en time, hvor du besøker direktørens inngang, direktørboksen, Diamond Club, spillernes inngang, den nedre ringen og hjemmeboksen. Prisen er £35 for voksne og £25 for barn fra 5 til 15 år.
Et tredje alternativ er å bestille Legends Tour. Her besøker du alle områder som dekkes av standard stadiontur, men nå akkompagnert av en klubblegende som vil fortelle deg alt om tiden hans med The Gunners, inkludert noen anekdoter i omkledningsrommet. Som ekstrautstyr vil det være en spørretime hvor du kan stille spørsmål og vil motta et signert bilde. Turen tar omtrent en og en halv time. Etter omvisningen kan du holde deg inne på stadion for å besøke områdene på nytt når du har lyst (som i standardomvisningen), etterfulgt av tilgang til Arsenal-museet. Prisen er £55 for voksne og £35 for barn mellom 5 og 15 år.
Vil du se Arsenal FC – Manchester United på Emirates Stadium?
Logoen til Arsenal FC
Arsenal FC ble grunnlagt i 1886 i South London-distriktet Woolwich av arbeidere fra de kongelige våpenfabrikkene i dette nabolaget. Klubbens opprinnelige navn var Dial Square, men dette ble snart endret til Royal Arsenal og deretter til Woolwich Arsenal. På grunn av deres tilknytning til våpenfabrikken, fikk klubben snart kallenavnet «The Gunners». I 1913 flyttet klubben til distriktet Highbury, og referansen til Woolwich ble fjernet fra navnet. Kanonen har alltid hatt en sentral posisjon i logoen, selv om utseendet har blitt endret flere ganger. Den første logoen, fra 1888, inneholdt tre kanoner. I 1925 ble kanonen snudd, med løpet pekende mot venstre. Kanonen ble deretter vendt tilbake til sin opprinnelige retning i 2011.
Skjoldet er gjengitt i klubbens rød-og-blå farger. Historien om hvordan Arsenal FC kom til å adoptere sin røde klubbfarge er imidlertid bemerkelsesverdig. I 1886 ble tre spillere kjøpt fra Nottingham Forest, og hadde med seg drakten fra deres tidligere klubb. På denne tiden var klubben ganske fattige og bestemte seg for at det var kostnadseffektivt å også la de andre spillerne spille i akkurat denne trøya. Den originale skjorten deres var forresten mørkere rød i fargen. Andre klubber ville på sin side kopiere skjorten til Arsenal FC. Et eksempel på dette er Sparta Praha, som fortsatt spiller i de originale mørkerøde fargene fra Arsenal FCs tidlige dager.