Glasgow er en av de livligste og mest multikulturelle byene i Europa. Det ligger i Skottlands Central Belt og er lett tilgjengelig via vei, jernbane og fly. Den har noen av de mest kjente kunstsamlingene i verden, den beste shoppingen i Storbritannia utenfor London, førsteklasses sports- og rekreasjonsfasiliteter, et stort utvalg av restauranter og puber, og det livligste og mest spennende nattelivet i Skottland. Scottish Ballet, Scottish Opera og Royal Scottish National Orchestra ligger i byen. Og selvfølgelig er det hjemmet til Celtic FC, noe som gjør byen til en av de mest unike destinasjonene for en fotballtur.
Klubben ble etablert i 1887 for å redusere fattigdom blant de irske immigrantene som bodde i Glasgows East End.
Historien til Celtic FC
Celtic FCs lange og berømte historie har gjort «The Bhoys» synonymt med skotsk og britisk sport. Derfor kommer Celtic FC alltid i tankene når den skotske Premier League tas opp.
Celtic FCs tradisjoner går tilbake til 1887, da klubbens første møte fant sted i Glasgows St. Mary’s Church Hall. Selv om hallen ble revet, står kirken fortsatt og er åpen fra 10.00 til 15.00 den første onsdagen i hver måned.
Celtic FC ble etablert for å respektere den irske og skotske historien da den irske maristbroren Alfred først etablerte den i East End of Glasgow som en måte å tjene penger for å bekjempe alvorlige fattigdom blant den irske innvandrerbefolkningen. Glasgows Celtic Park, ofte kjent som Paradise av lagets supportere, er hjemmebanen til Celtic FC, og den ligger på Parkhead, et nabolag øst i byen. Med en kapasitet på 60 411 tilskuere er Celtic Park Stadium på sjuende plass i Storbritannia og er det største stadionet i Skottland. Som et resultat gjør Celtic Parks ivrige supportere det til et flott reisemål for en fotballtur til Glasgow.
Om Celtic Park
Celtic Park vil alltid være kjent som Paradise for lagets supportere. Hvorfor? I 1888 ble den gamle keltiske parken innviet i Parkhead-området, men på grunn av en økning i husleie flyttet klubben i 1892 og bygde en ny bane bare 200 meter unna. Media sa at det nye stadionet var et «paradis» sammenlignet med den gamle, siden den var moderne og hadde plass til et større publikum. Old Firm fra 1938 trakk for eksempel 83 500 tilskuere.
Celtic Park har endret seg mye siden starten. Det var først et åpent stadion, men nå er vegger satt opp og stadionet ser typisk britisk ut. Laget har bevart sin essens ved å sette opp statuer ved siden av anlegget. Ikke glem å ta en gåtur før kampen og ta et bilde av dem!
Dette er legendene som har blitt hyllet med en statue:
- Jock Stein statuen: Jock Stein-statuen er en av de største attraksjonene her og ble avduket i 2011. Stein var fotballspiller og manager for det skotske landslaget. I 1967 var han den første britiske manageren som vant europacupen med Celtic, et lag kalt «Lisbon Lions». Celtic ble europamestere i den portugisiske hovedstaden med kun lokale spillere. Laget vant også ni Scottish League-titler på rad fra 1966 til 1974 under Steins ledelse.
- Jimmy Johnstone statuen: Johnstone er en av de mest minneverdige spillerne til Celtic. Han var en integrert del av «Lisbon Lions» takket være hans fantastiske driblingferdigheter. Utenom statuen utenfor Celtic Park, har han et minnesmerke i Viewpark, en by i utkanten av Glasgow, der «Jinky» ble født.
- Bror Walfried statuen: En bronsestatue av Walfrid kan ses utenfor Celtic Park. Denne statuen ble betalt av Celtic-fans og er ofte pyntet med grønne og hvite klubbskjerf før kamper, et passende monument for mannen som dannet klubben med et formål om å tjene de mindre heldige medlemmene av samfunnet.
- Billy McNeill statuen: Billy McNeill-statuen hedrer den keltiske kapteinen som løftet europacupen da Celtic vant Inter Milan i 1967 i Lisboa. McNeill var den første britiske spilleren som løftet europacupen, noe som gjorde det til første gang et britisk lag vant den.
Ta en spasertur rundt stadionet før kampen og ta noen fantastiske bilder for en minneverdig samling for livet. Hvis du elsker fotball, er en fotballtur til Celtic noe du må oppleve.
Enhver Celtic-supporter vil ikke bli overrasket over å høre at Celtic Park nylig ble rangert som femte (av 30 stadioner) for den fineste atmosfæren i fotball av en fransk fotballundersøkelse. Alle som noen gang har vært på en kamp på Celtic Park vil være helhjertet enig i dette; noen kan til og med hevde at vi fortjener bedre enn femteplassen. Likevel holder tusenvis av mennesker skjerfene sine og synger «You’ll Never Walk Alone» så høyt de kan, en tradisjon som går tilbake til 1960-tallet. Noen fans sier at de begynte å synge den før Liverpool-fansen!
Celtic Park tilbyr en liten, men sterk kombinasjon av matalternativer: rullepølse, paier, burgere og søtsaker! Når du er på en fotballtur til Celtic, inkluderer drikkealternativene dine på stadionet te, kaffe og brus siden alkohol verken er tillatt eller solgt der. Dessverre er det bare de i vinduslosjene som kan nyte alkoholholdige drikker på Celtic Park. På grunn av den landsomfattende restriksjonen på salg av alkohol på skotske stadioner, er de ordinære banene fortsatt tørre. Du kan imidlertid ta en typisk kopp te der!
Hard rivalisering mellom Celtic og Rangers
Rivaliseringen mellom Celtic og Rangers er blant de heftigste og mest lidenskapelige innen klubbfotball, og konkurrerer med intensiteten i kamper som El Clasico mellom Barcelona og Real Madrid.
De skotske sidene har en langvarig rivalisering utover fotball for å går utover en bredere nasjonal identitet, politikk og religiøse spørsmål.
Hvorfor blir oppgjøret mellom Celtic og Rangers kalt Old Firm-derbyet?
I følge gamle historier har Celtic-Rangers-oppgjøret vært kjent som «The Old Firm» siden Scottish Cup-finalen i 1904.
The Scottish Referee, et magasin, anerkjente kommersialiseringen av de to rivalenes høyprofilerte kamper som trakk store folkemengder og intens støtte ved å lage en satirisk karikatur av de to motstanderne før kampen. Uttrykket «Patronise The Old Firm» ble skrevet på en skiltet til en mann i et tegneseriepanel.
Siden katolikker utgjør hoveddelen av keltiske supportere, har flere av klubbens mest innflytelsesrike legender – inkludert Jock Stein, Kenny Dalglish og Danny McGrain – protestantiske røtter.
Begge Old Firm-lagene har nylig implementert strategier for å bekjempe sekterisme. The Old Firm har forsøkt å stoppe provoserende flaggvifting, sekteriske sanger og problematiske støttespillere ved å øke nivået av håndhevelse og overvåking, i samarbeid med kirkegruppene, det skotske parlamentet, pressgrupper som skoler og samfunnsorganisasjoner.
Ting du kan gjøre i Glasgow
Noen av Glasgows hovedattraksjoner er Glengoyne Distillery, Kelvingrove Art Gallery and Museum, The Necropolis, Macintosh House, Glasgow Cathedral og The Duke of Wellington Statue.
Men når du først er i Glasgow for en fotballtur, hvorfor ikke besøke Hampden Park? Det er Skottlands nasjonalstadion og ligger i Mount Florida-området i Glasgow. Hampden har vært vertskap for flere uforglemmelige konkurranser på klubb- og nasjonalt nivå, som blant annet tre Champions League-finaler, en UEFA-cupfinale og Euro 2020. Hampden Experience inkluderer en omvisning på stadionet, et besøk på et av de beste fotballmuseene i verden og et stopp ved Scottish Football Hall of Fame. Ikke gå glipp av det første nasjonale fotballmuseet i Europa, som du finner på stadionet. De uerstattelige gjenstandene i galleriene er et skue for øye og er alene verdt et besøk. Monumentale øyeblikk av «Beautiful Game» er feilfritt utstilt og delt av museets alltid lidenskapelige ansatte.
Nasjonens nasjonale kulturelle sentrum, den gamle havnebyen, er hjemsted for ulike museer og kjente arrangementer som Glasgow Art Fair. På grunn av de mange attraksjonene Glasgow tilbyr, drar turister ofte hit mellom mai og desember. Dette er fordi været er mildt og behagelig hele denne perioden.