The Tragedy of Superga: Flytragedien som drepte Torinos beste lag noensinne

4 mai 1949. Med bare fire uker igjen av den italienske ligaen, leder Torino tabellen fire poeng foran Inter Milan. Granata-troppen er uten tvil det beste laget i landet, og deres femte nasjonale tittel på rad ser ut til å være sikret. Men så rammer tragedien Torino. Flyet som frakter laget hjem etter en vennskapskamp i Portugal krasjer nær Basilica de Superga, på nordsiden av Torino. Det var ingen overlevende. «The Tragedy of Superga»-katastrofen rystet fotballverdenen og endret historien for alltid.

«Il Grande Torino»

Det hele startet på 1940-tallet. Under andre verdenskrig ble byen Torino kraftig bombardert over fem år. Det var et strategisk punkt for den italienske hæren, og byen var full av industrianlegg. Derfor var det et naturlig mål for de allierte styrkene. Men samtidig blomstret et fenomenalt fotballag opp i byen. Men det var ikke Juventus som erobret hjertene til alle italienere i 1930-årene. Det var deres lokale naboer, Torino FC.

Ved å adoptere en revolusjonerende 3-2-2-3-formasjon og signere spillere som spilte bra med en slikt formasjon, ble Torino et kraftsenter på bare et par år. Valentino Mazzola og Ezio Loik ble de avgjørende signeringene som tok Torino til neste nivå. Snart adopterte det italienske landslaget den samme formasjonen og brukte Torinos spillere som var vant til å spille på den måten. Torino vant Serie A og Coppa Italia i sesongen 1942/1943, den siste før suspensjonen av den italienske fotballigaen på grunn av krigen.

Etter at fotballen ble gjenopptatt, vant Torino fire ligatitler på rad, inkludert den skjebnesvangre turneringen i 1949, da «The Tragedy of Superga» fant sted.

The Tragedy of Superga

Klokken 17.05 den 4. mai 1949 styrtet et fly inn i Basilica of Superga. Dårlige værforhold, muligens kombinert med en høydemålerfeil, forårsaket ulykken. Øyeblikk senere innså myndighetene på stedet at dette var flyet som fraktet Torino-troppen, som kom fra Lisboa etter å ha spilt en vennskapskamp mot Benfica. 31 mennesker mistet livet i ulykken, og det var ingen andre overlevende. Spillere, trenere, klubbansatte og funksjonærer fra Torino, men også tre journalister og fire besetningsmedlemmer.

Sauro Toma, en forsvarsspiller, reiste ikke til Portugal på grunn av en skade. Han var en av de tre teammedlemmene som ble i Italia og overlevde. De to andre var reservespillere. Klubbpresident Ferruccio Novo ble også værende i Torino fordi han var syk.

En dag etter tragedien kåret den italienske føderasjonen Torino til æresmestre. En enorm begravelse fant sted i Torino, og det ble rapportert at mer enn en halv million mennesker hyllet et av de beste europeiske lagene gjennom tidene.

På tidspunktet for ulykken var det imidlertid fortsatt fire kamper igjen før sesongavslutning. I stedet for å tape, brukte Torino reservetroppen sin mot sine gjenværende rivaler, som også stilte opp med en ungdomstropp. Granata vant alle disse kampene, og endte fem poeng foran Inter Milan.

Forholdet til River Plate

22 dager etter tragedien tilbød River Plate å spille en vennskapskamp mot Torino, for å hjelpe til med å samle inn penger til ofrenes familier. Den argentinske siden, kjent som La Máquina, var også et formidabelt lag, med legender som Alfredo di Stéfano og Adolfo Pedernera. Torino Simbolo, som hjemmelaget ble kalt under den spesielle kampen, stilte opp med et all-star utvalg bestående av de beste spillerne i den italienske ligaen. Resultatet ble 2-2, og et spesielt forhold mellom de to klubbene ble født. To år senere feiret River Plate sitt 50-årsjubileum og inviterte Torino til å spille en vennskapskamp i Argentina.

Mer enn 70 år senere er forholdet mellom Torino og River Plate fortsatt merkbar. Den italienske siden bruker en diagonal ramme i bortedrakten, en hyllest til Rivers hjemmetrøye. Den søramerikanske klubben gjorde det samme, og bruker av og til en rødbrun skjorte som en hyllest til Torino. Flere spillere har også tatt på seg begge skjortene med Enzo Francescoli som det mest kjente eksemplet.

Bestill en tur til Torino FC

Etter ulykken klarte aldri Torino å komme tilbake i formen de var i på toppen. Laget som en gang sendte 10 spillere til det italienske landslaget bleknet med årene, og lokalrivalen Juventus fikk tilbake statusen ikke bare som det beste laget i Torino, men også i hele landet. Men Il Grande Torino var så spesiell at det satte spor i byen. Nå for tiden vipper klubben mellom Serie A og Serie B. De vant en ligatittel på 1970-tallet, men det var et kort glansøyeblikk. Juventus, den større og rikere klubben, reposisjonerte seg igjen blant Italias elitelag.

Men selv om Juventus er mainstream-klubben, opprettholder Torino en spesiell aura blant innbyggerne i Torino. Det er et veldig populært lag, til tross for mangelen på titler de siste tiårene. Det er et museum i byen, som minnes lagets gyldne æra. Og Torinos Stadio Comunale ble omdøpt til Stadio Olimpico Grande Torino i 2016. The Granata har byttet hjemmebane et par ganger, inkludert Stadio Filadelfia da ulykken fant sted, og Delle Alpi, som de pleide å dele med Juventus.

Hvis du ønsker å besøke en historisk klubb full av lidenskap, men vekk fra rampelyset, er Torino laget for deg. Bestill en tur til Torino nå!



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *