Napolianeres forgudelse av Maradona er en av de største grunnene til å planlegge en fotballtur til Napoli. Men hva er sammenhengen mellom den argentinske spilleren og den italienske klubben?
Ankomsten av en stjerne
Det var som om en gud landet i byen da Diego Armando Maradona ble introdusert som den nye spilleren til SCC Napoli, over 75.000 fans fylte Stadio San Paolo under den første kampen. De følte at det nye idolet kom til å lede laget deres til nye høyder, og dette håpet ble også realisert.
Alt startet sommeren 1984, da Diego ble signert av Napoli for tilsvarende 8 millioner euro etter et nogenlunde skuffende 2-års opphold i FC Barcelona. Da Maradona ankom i Napoli, ble han umiddelbart et ikon. Napolis trofeskap var ikke mye å skryte av på den tiden, men det ville snart endres med hjelp fra den argentinske stjernen.
Sørlige underdogs
Historisk sett har de nordlige klubbene dominert i den italienske fotballverden, og 1980-tallet var intet unntak. Da Napoli signerte Maradona, følte Napolis innbyggere at de ble behandlet som annenrangs borgere, sammenlignet med de nordlige byene. Denne følelsen gjaldt også i fotball, der klubber som Juventus, AC Milan eller Inter så på Napoli og de andre sørlige klubbene som mindreverdige. Før Maradonas ankomst hadde Napoli opplevd litt suksess i Coppa Italia, men å vinne Serie A var bare en vill, uoppnåelig fantasi.
Maradona blir en helt
Etter en vanskelig første sesong ledet Maradona Napoli til tredjeplass ett år senere, rett før verdensmesterskapet i 1986. Det var en spennende innledning til ting som lå i vente. I løpet av den sommeren i Mexico spilte Maradona som aldri før, og scoret to minneverdige mål mot England og vant til slutt turneringen med Argentina. Da han kom tilbake til Napoli, så byen deres største drøm gå i oppfyllelse. Napoli slo ut Juventus og Inter, og ble Serie A-mestere for første gang. Ikke nok med det, de vant også Coppa Italia, og slo Atalanta i finalen.
Napoli’s gullæra
Ikke bare ble Napoli kåret til et av de beste italienske lagene denne tiden, byen ble også forvandlet under Maradona. Guidet av det argentinske idolet opplevde Gli Azzurri en gylden æra, og vant UEFA-cupen i 1989 og nok en Serie A-tittel i 1990. For Napoli føltes det også som en hevn, etter alle de tapte sesongene mot de nordlige klubbene. Til og med AC Milan prøvde å signere Maradona, men han forble lojal mot Napoli. Totalt scoret han 78 mål på 115 kamper over syv sesonger, og vant fire titler for Partenopei. Det var i Napoli hvor Maradona ble en av tidenes beste fotballspillere.
Prestasjonene hans er mer imponerende med tanke på at Serie A var den beste europeiske ligaen på den tiden. Fotballklubber brukte mye penger på 1980-tallet for å tiltrekke seg de beste spillerne i verden, og klubbene var fulle av talenter. Platini, Zico, Van Basten, Gullit eller Matthäus er bare noen av de mange stjernene som spilte i Italia.
Delte meninger
En av Maradonas mest minneverdige kamper på San Paolo skjedde faktisk da han spilte for Argentina. Han spilte semifinalen i verdensmesterskapet i 1990 mot Italia i Napoli, og han ba lokale fans om å heie på ham, i stedet for vertene. Men det var for mye å forlange. Napoli-fansen viste frem bannere der det sto «Maradona er i våre hjerter, men Italia er vårt hjemland». Til slutt vant Argentina kampen på straffekonkurranse etter uavgjort 1-1, i en av turneringens beste kamper. De endte opp med å tape finalen mot Tyskland.
Et ikon er død
Maradona var 60 år gammel da han døde i 2020. Og tapet ble tatt tungt over hele fotballverdenen, spesielt i Napoli. Det var døden til en legendarisk fotballspiller, den som tok Napoli til de høyeste nivåene. Faktisk har de ikke vunnet Serie A siden den gang, og de rykket til og med ned til Serie C etter alvorlige økonomiske problemer. Umiddelbart etter Maradonas død ble byen og klubben enige om at Stadio San Paolo Stadium skulle døpes om til Stadio Diego Armando Maradona. Napolis kjærlighet til Maradona forsvant aldri etter at han forlot Napoli i 1992.
Hva bør man oppleve på en fotballtur til Napoli
I en by der Maradona blir hedret som en helgen, er det en synd å unngå de mange hyllestene hans rundt omkring i Napoli. Du finner mange hyllester i gatene i Quartieri Spagnoli, fra enorme veggmalerier til små altere. For ikke å nevne de mange graffittene, figurene og skjortene. Napoli er kanskje ikke den vakreste byen i verden, men det er absolutt et magisk sted for en fotballfan.
Det bør vekke appetitten din før en fotballkamp på Stadio Diego Maradona. Det er et enormt stadion som ligger i nabolaget Fuorigrotta, med en kapasitet på 55 000 tilskuere. Det ble opprinnelig bygget i 1959, og har blitt litt renovert siden den gang. Hvis du bestiller sitteplass på en av Curva-seksjonene, bak hvert av målene, vil du bli omringet av de mest lidenskapelige supporterne på stadionet. Stadionet ser kanskje litt gammelt og rustent ut, men det er en del av skjønnheten. Du vil oppleve en av de beste atmosfærene i europeisk fotball. Dessuten er Napoli et av de beste italienske lagene akkurat nå.
Lyst til å fordype deg i Napolis fotballkultur? Bestill en fotballtur til Napoli og fordyp deg i en by uten like.